Vrijdag 20 juli 2012 - Vulkaandorp en vulkaanmeer
Door: Bergleen
Blijf op de hoogte en volg Robert-Jan en Anke
20 Juli 2012 | Frankrijk, Issarlès
We staan op tijd op. Het is vandaag bewolkt, dus prima om te reizen. Na wat laatste sprongen op het springkussen, stappen Fleur en Amber de camper in en vertrekken we. Eerst binnendoor langs bochtige, heuvelachtige boerenweggetjes naar de grote weg. Deze volgen we naar Le Puy-en-Velay, het gaat flink omhoog en omlaag met 6% of meer. In een hele lange afdaling wordt geadviseerd vooral op de motor af te remmen en dat doen we braaf. De omgeving is hier weer heel anders. Het vulkanenlandschap, of wat daar van over is, kenmerkt zich door kleine steile heuvels die tussen de grote heuvels liggen en soms aparte vormen hebben. We brengen een bezoek aan Le Puy-en-Velay, dat in een vulkaankrater is gebouwd en omringt wordt met heuvels. Drie steile heuvels zijn extra bijzonder, omdat ze allemaal een bijzonder gebouw of beeld op de top hebben staan. We wandelen een steile heuvel op de stad in, om de beroemde kerk te bezoeken. Dat is een bekende plek voor bedevaartgangers, vanwege een zwarte madonna beeldje en pleisterplaats voor reizigers op weg naar Santiago de Compostella. We hebben het beroemde schelpje op de foto vastgelegd en uitgelegd dat je deze schelpjes kunt volgen naar Spanje. Ook dat Harry dat op de fiets gedaan heeft. In eerste instantie begrijpen ze het niet helemaal en Fleur vraagt of Harry al die schelpjes geplaatst heeft. We lopen vanaf de kerk de heuvel af het oude standsdeel in en eten een salade op een terrasje in een middeleeuws aandoend straatje. Van daaruit wandelen we weer terug naar de camper. We reizen verder via smalle en steile bovenweggetjes naar ons volgende doel en tevens eindbestemming van de dag, het Lac D’Issartres. Om daar te komen reis je door het vulkaanlandschap via kronkelige wegen met bossen en weides. Het meer is een kratermeer met rondom heuvels en bossen. Mooi om te zien vanaf boven. We zoeken hier een “camping a la ferme” (boerencamping), waar we via een heel smal weggetje komen (gelukkig geen tegenliggers). Hier hebben ze nog geen Nederlandse gasten gehad, wat me vrij uniek lijkt in Frankrijk. Vanaf de boerderij wandelen we naar het kratermeer, waar we nog een uurtje op het strand zitten. Na het eten hebben de kids nog wat energie over die eruit moet en gaan ze gillend en lachend de camping over om allerlei flauwe grapjes te maken. Niet echt gebruikelijk op een camping als deze met franse rustzoekers, maar die zien er de lol ook wel van in. Ben benieuwd waar we morgen gaan uitkomen. We zijn nu toe aan een franse wijn en kaas om de avond mee af te sluiten.